Velkorysý golf ve Vinoři

Představujeme vám nové hřiště, kde si díky benefitům ČSOB Premium můžete zahrát se slevou až 50 %. Zjistěte víc o historii a designu 18 jamek z dílny Jonathana Gaunta.

Hřiště ve Vinoři o rozloze 76 hektarů patří pod golfový portál TeeTime – proto i tady, stejně jako na většině českých golfových hřišť, můžete v jednom roce odehrát 5 her s 50% slevou. A až je využijete, stále pro vás platí 15% sleva na další hry.

Nechte se navnadit vyčerpávajícími informacemi, které pro vás shrnul redaktor Golfových novin Čeněk Lorenc.

Vinoř: Britský styl na severu metropole

Hřiště s 18 jamkami uvnitř hranic jakéhokoli hlavního města je počin. Praha s 1,3 milionu obyvatel už má čtvrté. Po mistrovském hřišti na Zbraslavi, sevřenějším Černém Mostu a nastavované Hostivaři se konečně vyloupla na severu metropole velkorysá Vinoř a vznikl tak pražský čtyřúhelník.

Vzhledem ke společnému majiteli a značce se Zbraslaví tady jde spíše o přímku. Prague City Golf resuscitoval dlouho nehybnou osmnáctku, která měla být otevřena jiným majitelem už před více než deseti lety.

Obří budova klubovny, stojící na nejvyšším místě terénu jedné z největrnější oblastí Prahy, je vidět ze všech jamek a je pro golfisty symbolickým i skutečným majákem v moři jamek.

Vnitrozemský links

Původně jich mělo být dokonce 27, ale po různých peripetiích, změnách plánů i majitelů je tu mistrovská osmnáctka s maximální délkou kolem 6700 metrů z černých odpališť, 6400 metrů z bílých, téměř 6000 metrů ze žlutých a okolo 5000 metrů z červených. Na větrné hůrce, s množstvím jamek mířících proti neustálému západnímu větru, jsou tyto délky relativní a oproti realitě hry spíše menší.

Jak dobré je vzít dobrého architekta, to ukazuje design Angličana Jonathana Gaunta, který rovněž stvořil 27 jamek na brněnské Kaskádě. Místo řepkového pole, nedaleko letiště Kbely, vyrostla mistrovská osmnáctka ve stylu vnitrozemského linksu. A k nim se přidá dalších šest veřejných jamek, které ovšem nejsou žádnou krátkou akademií, nýbrž tvoří další plnohodnotné hřiště.

Na 76 hektarech dostal architekt prostor pro pestrý design a možnost střídání typů, charakterů i délek jamek. S onou rozlohou a pěti sadami odpališť se nabízí variabilní golf pro všechny typy a délky ran. Taktika, strategická hra a course management tu ční nad délkou ran, byť ta je zvláště do větru také důležitá.

Pestrý design

Například kvarteto tříparů tvoří mix jamek delších i kratších, hraných po větru i proti, s vodou u greenů či bez. Na třípar a ránu železem z jeho odpaliště si ale počkáte. Gaunt je jako vábničky nasadil až na šestou, osmou, patnáctou a sedmnáctou jamku.

Jezer je ve Vinoři celkem pět a šťavnatému designu jamek ještě přidávají na síle, což platí také o koncích obou devítek. Gaunt popsal hřiště jako „britský styl s evropským nádechem, s velkými a jemně konturovanými greeny, širokými a plně zavlažovanými fairwayemi, strategicky umístěnými bunkery, waste překážkami, roughem s trávou kostřavou a vodními prvky“.

Málokde architekt ubral vysoké tempo, nasazené od prvních jamek, hraných na nekryté pláni s osamělými stromy, keři a vřesovišti z gruntu proti větru. Gaunt netoužil po velikášských změnách terénu, ale delikátním tvarování povrchu. Přesto se jamkami linou nepřehlédnutelné vlny a taktická převýšení. Důležité ovšem je, že i díky vyvýšeným odpalištím jsou jamky přehledné a hratelné.

Za ČSOB Premium vám přejeme pěknou hru.